Private Residence, Hale

Client


Private

Architect


Year


2020

Project Type


Garden Design

Status


In Progress

Intro

Natural Dimensions was appointed to design extensive grounds around a prestigious property in Cheshire. Natural Dimensions produced full tender documentation including technical drawings and an NBS specification, and supervised the construction contract.  We also produced a design and access statement for the remodelled frontage. The majority of hard and soft works were completed in July 2020 with final completion in December 2020.

The Design

The design brief required significant remodelling of key spaces around the house to create a sense of arrival, a widened entrance, and social spaces throughout the grounds.  Leading in from new stone gate pillars, the driveway is paved in Flemish style clay bricks which are laid in patterns to bring the eye to the house whilst expanding the sense of space. The frontage creates a completely new arrival experience and setting for the house and new outbuilding. To reduce the carbon footprint and instil a sense of age and character, much of the stone around the frontage is reclaimed and upcycled. Charging points are mounted onto reused original stone gate posts. At the rear, the garden design provides enlarged outdoor spaces with firepit and barbeque areas.  To create cohesion, clay bricks continue into the rear to key into social space paving.  Extensive new herbaceous borders surround the upper and lower lawns. A significant hardwood pergola structure and gateway is located to divide the front and back, create its own space and link the two buildings.  The scheme includes extensive creative lighting also designed by Natural Dimensions.