Habitat graden with wildflower meads, pernennial and ornamental grass areas, seating walls, pergola and gravel garden


Woodpecker Close Extra Care Scheme, Saughall Massie

Woodpecker Close habitat garden
Client
Alpha Living
Architects
Pozzoni Architects
Year
2018
Project type
Extra Care
Status
In Progress

INTRO

The gardens were designed in summer 2018 by Natural Dimensions as part of the development of a new 78 apartment extra care facility to provide high quality communal outdoor garden space for residents. The project received planning approval in Nov 18 and is due to start on site in 2019.

THE DESIGN

The gardens create a quiet contained sanctuary for residents to encourage socialising and wellbeing. The design provides a series of gardens with a central formal lawn, a raised bed growing area, a wildlife sensory garden and a gravel garden. Planting includes a large number of new trees, a range of grasses and perennials with a strong evergreen structure. Designs also include the soft landscape around private apartment courtyards,  the car park, building entrances and a tree boulevard to the main entrance.